Promenera längs historiska Vinterljus

Nu tänds snart årets upplaga av evenemanget Vinterljus i Linköping, men du har väl inte missat att många ljusinstallationer tidigare år blivit permanenta och fortfarande lyser upp vår stad? Passa på att ta en mysig ljuspromenad i vintermörkret och se tillbaka på Vinterljus nästan 20 år långa historia 🙂

Jag inleder med en tillbakablick om Vinterljus historia, för att återkoppla till hur det startade och vilket syfte evenemanget brukade ha. Karta och beskrivning av promenaden finns längre ner!

”Drömmarnas korridor” under mello 2023

Novemberljus 2005-2008

Vinterljus har en historia på nästan 20 år. Det startade 2005 som Novemberljus då 14 ljusinstallationer skulle lysa upp och dra fokus till strandpromenaden längs Stångån och Kinda kanal. Syftet var att lysa upp delar av staden som känns otrygga samt att locka ut människor på trevliga promenader även under årets mörkaste tid. Detta skulle leda till ökad trygghet och säkerhet samt bidra till folkhälsan.

Novemberljus 2006 pågick från 1 november till 14 januari under mottot “En ljus stad är en trygg stad”. Detta år fanns ljusverk på 15 platser i centrala Linköping, bland annat i domkyrkoparken, konserthusparken, vid Rhyzeliusgården, vid biblioteket och på Repslagaregatan. Fasadbelysningen på Stora Hotellet finns kvar från detta år.

Novemberljus 2007 invigdes 1 november och den 4 km långa slingan kantades av över 25 ljusinstallationer som med hjälp av ljus skulle skapa trygghet, skönhet, glädje och upplevelser. Detta år ljussattes bland annat Mahoniadalen samt flera av stadens konstverk och statyer, bland annat Tage Danielsson och Sommar, damen framför Östergötlands museum. Många av ljusinstallationerna blev permanenta och Novemberljus utsågs som en av fyra finalister i tävlingen Svenska Ljuspriset 2007.

Novemberljus 2008 pågick från 30 oktober till 6 januari och ljusstråket gick från resecentrum längs Stångån till Tullbron, Drottningbron och Ådalaparken, vidare upp mot Trädgårdsföreningen, Klostergatan och Vasavägen. Av 20 ljusinstallationer blev flera permanenta, bland andra fasadbelysningen på Tanneforsgatan och belysningen i gång- och cykeltunneln under Hamngatan. Särskilt minnesvärt från detta år är discokulan och belysningen i gångtunneln under resecentrum.

Vinterljus 2009-2015

2009 firade evenemanget 5 år och passade på att byta namn till Vinterljus. Invigningen vid Konsert & kongress lockade över 1500 personer som sedan guidades den omkring 1 timme långa promenadslingan. Vinterljus pågick från 15 november till 10 januari. Från 2009 minns vi Rosengången mellan domkyrkan och Konsert & kongress, som gjordes om till Drömmarnas korridor 2019, samt Illuminate sphere, ljusklot i trappan till Nygatan vid kvarteret Elden.

Vinterljus 2010 var tänkt att pågå från 14 november till 9 januari, men då Linköping var värdstad för handbolls-VM 2011 förlängdes perioden till 20 januari. Detta år belystes Slottsträdgården med installationen ”Festklädd park” och parken som i vanliga fall är stängd öppnades upp för allmänheten. Biodlareföreningens hus i Trädgårdsföreningen förvandlades till ett lysande pepparkakshus och både Tullbron och Drottningbron lystes upp.

Temat för Vinterljus 2011 var “Spännande speglingar av vår stad” och promenadslingan följde de historiska miljöerna längs Stångån och Kinda kanal mot Stångebrofältet, med installationer vid Tekniska verkens huvudkontor, kraftvärmeverket och Stångebroparken. Vinterljus pågick från 12 november till 30 december.

Vinterljus 2012 pågick från 17 november till 1 januari med temat ”Träd fram i ljus”. Även detta år gick promenadslingan längs Stångån och Kinda kanal men denna gång åt andra hållet, mellan Drottningbron och Tannefors slussar. Från detta år finns mycket kvar, 11 av 18 installationer blev permanenta, och lyser fortfarande upp många av strandpromenadens träd, Ladugårds källa, Slugganparken och Tannefors slussar.

Vinterljus 2013 invigdes 16 november, med temat “Landet Fantasia” och lyste fram till 1 januari. Promenadslingan gick från biblioteket, via Engelska skolan och till Lektorshagen. Den mörka skogen med flertalet gång- och cykelvägar fick ett välbehövligt lyft med dubblat antal gatlyktor samt flera ljusverk som fortfarande finns kvar, som skogsdiscot ”Disco in the Dark”, ”Rymdgungan” och ljuskojan. Den mycket populära lysande bilen i ett träd ”Misplaced” auktionerades ut efter evenemanget.

Vinterljus 2014 hade temat “Upplev förvandlingen” och pågick från 22 november till 6 januari, med tillskottet Jul i Trädgårdsföreningen. Ljusstråket gick i området kring Trädgårdsföreningen och Kanberget.

Vinterljus 2015 hade temat ”Lyckliga platser” och 13 ljusinstallationer fanns uppdelade mellan två stadsdelar, Skäggetorp och Vasastan. Två paralella invigningar ägde rum, en i S:t Larsparken och en i Skäggetorp, med körsång och elddans. Vinterljus pågick 21 november till 6 januari och 6 ljusverk blev permanenta, bland annat ”Blommor i skägget” nedanför Skäggetorpskyrkan, ”Livfullheten kliver ut!” på Stora teatern och belysningen i Järnvägsparken.

Vinterstad i ljus 2016-2018

Vinterstad i ljus var egentligen inte samma sak som Novemberljus och Vinterljus utan ett sätt för staden att satsa reurser på julbelysningen istället. Man sa att Vinterljus hade tagit semester och att Vinterstad i ljus var namnet på den nya julbelysningen, som till stor del finns kvar än. Namnet är inspirerat av den oförglömliga allsången till Stad i ljus under Musikhjälpen i december 2015. Det kändes dock inte som mindre än Vinterljus och hela innerstaden lystes upp från 26 november till tjugondag Knut med inslag av livemusik och dans.

Det var 2016-2018 som många av de numera självklara inslagen i Linköpings stadsbild i juletid kom till, såsom hjortarna, enhörningen, ljusbollarna och hjärtan som slår.

2018 satsades det dessutom på andra delar av kommunen och Sturefors, Berg, Nykil, Linghem och Ljungsbro fick ny julbelysning.

Vinterljus 2019-2024

Vinterljus 2019 invigdes på Stora torget 13 december med livemusik, körsång och luciatåg, och pågick fram till 26 december. Detta år fanns 14 installationer i de kulturhistoriska kvarteren runt domkyrkan, slottet, Rhyseliusgården och biskopsparken. Från detta år finns Drömmarnas korridor i rosengången och Lugnets hamn i Biskopsparken fortfarande kvar.

Vinterljus 2020 bestod av 13 installationer från Tullbron till Nykvarns sluss, i Nykvarnsparken, på den nyrenoverade Nykvarnsholmen och vid Tekniska verkens huvudkontor. Konstverken lyste från 13 december till 3 januari 15:30-21:00 och fem som blev permanenta, däribland ”Ledtråden” på Gumpekullabron, ”När ljuset flyttar in” i Hamnparken/Tullhusparken vid gamla tullhuset och ”I skuggan av natten” under Tullbron.

”I skuggan av natten” under Tullbron

Observera att Vinterljus 2020 var sista gången ljusverk blev permanenta, efter det har alla varit endast tillfälliga.

Istället för Vinterljus fanns 2021 kultur- och ljuspromenaden Vintergatan från Trädgårdsföreningen till Tinnerbäcken. Upphandlingen av ljuskonstnärer blev överklagad och kommunen hann inte köpa in några nya ljuskonstverk, istället återanvändes vinterljus från tidigare år. De lanserade också Vinterkartan.se som skulle samla vinterevenemang och upplevelser på samma ställe, men som redan är nerlagd.

Vinterljus 2022 kallades för ett annorlunda Vinterljus med kortare period, färre ljusverk och event med marschaller, eldshow, körsång och sagoberättelser i Trädgårdsföreningen. Det fanns åtta installationer runt Stora torget och i Trädgårdsföreningen som bara lyste från 25 november till 11 december. Flera av ljusverken som ingick i Vinterljus var egentligen stadens julbelysning från 2016-2018 vilket betydde att en betydande del av julbelysningen släcktes innan lucia, däribland enhörningen.

Vinterljus 2023 liknade året innan, men med ljusevent i Trädgårdsföreningen på bara lördagar och söndagar istället för fredagar, lördagar och söndagar. Det fanns 9 ljusverk i centrala Linköping, vid slottet, domkyrkan, Dansens hus, Stora torget och fyra i Trädgårdsföreningen. Ljusverken var tända alla dagar 16:00-21:00 från 16 november till 3 december.

Vinterljus 2023 vid Linköpings slott

Vinterljus 2024 pågår 14 november till 1 december och blir en repris på föregående år med 9 ljusverk i centrala Linköping som släcks på första advent och ljusevent i Trädgårdsföreningen lördagar och söndagar 16:30-18:30. Temat är ”Sagolikt”.

Karta över historisk Vinterljus-promenad

Visa kartan på helskärm.

Klicka för att aktivera kartan

Startpunkt

Beroende på hur lång promenad du vill ha finns det några olika startpunkter. Om du tar promenaden när stadens julbelysning är igång rekommenderar jag att börja vid domkyrkan, då får du några installationer från Vinterstad i ljus 2016 på köpet. Från domkyrkan till Tannefors slussar är strax över 4 km, med möjlighet att ta buss från Risbrinksgatan tillbaka, eller ca 7 km och du går tillbaka på andra sidan Stångån och genar genom stan.

Om du hellre vill ta en promenad längs Stångån finns det gott om Vinterljus mellan Nykvarns sluss och Tannefors sluss.

Från domkyrkan till Tannefors slussar

Börja med att gå genom den upplysta Rosengången mellan domkyrkan och Konsert & kongress, där ”Drömmarnas korridor” från Vinterljus 2019 finns. När du kommit ut vid Biskopsparken kan du redan se ”Lugnets hamn” från 2019 en bit framåt mot Östergötlands museum, med jättekarpar och glittrande vatten.

Fortsätt längs Vasavägen mot resecentrum, om det är i juletid brukar lysande hjortar från Vinterstad i ljus 2016 finnas längs vägen. Träden i Järnvägsparken är effektfullt upplysta sedan Vinterljus 2015.

Passa på att beundra Linköpings vackra centralstation som uppfördes 1871-1872 i fransk renässansstil. Gå under stationen och vidare mot Gumpekullabron. Där kan du se två gamla Vinterljus från 2020, ”Ledtråden” som går längs bron och ”Rymd” i ett träd på andra sidan. Gå inte över bron utan fortsätt på stadssidan söderut.

Du går nu längs det som för lite över 100 år sedan var en av Sveriges största insjöhamnar där närmare 2000 större båtar passerade om året. Mellan det vackra gamla tullhuset i nyrenässans från 1876 och kajen fanns Tullhusparken som en välkomnande entré till staden. Idag är det inte så mycket till park men sedan Vinterljus 2020 finns installationen ”När ljuset flyttar in” och lyser upp träden.

Nästa ljuskonstverk är ett av de största och är svårt att missa, ”I skuggan av natten” från 2020, hela undersidan av den stora Tullbron lyser i vackert skiftande färger. Precis efter bron passerar du Stångs magasin (tidigare Stångs kvarn) från 1805, Kinda kanals kontor från 1870 (lägg märke till den sneda gaveln som förr följde kajen i en numera igenfylld vik) och passagerarbåten M/S Kind från 1890. I juletid serveras julbord på både Stångs Magasin och M/S Kind, vilket säkert går att kombinera med en ljuspromenad om man vill.

I juletid finns en stor lysande mistel och rosetter vid Stångebro från Vinterstad i ljus 2016. Passa på att gå över bron och fortsätt längs Stångån på andra sidan. Om du känner dig lite frusen kan du ta en kaffe eller varm choklad på Ronaldo’s Bistro.

En bit bortanför Drottningbron, nedanför Åbacka café, börjar installationerna från Novemberljus 2012. Först kommer ”Pelarsalen”, sedan ”Maskerad” vid Ladugårds källa, ”Träd fram i ljus” strax innan Åkersbergsgatan, två installationer vid Färjebron och ”Mellan broarna” vid den lilla ön.

På Sågholmen vid Tannefors slussar finns fyra installationer från Novemberljus 2012. Vid kvarnbron, på en mur, i en hängpil och i slussen.

Fram hit är det strax över 4 km och om du går tillbaka längs Stångån på andra sidan tills Stångebro och sedan genar genom stan blir promenaden ca 7 km. Om du tröttnat på att gå tar det mindre än 5 minuter från Tannefors slussar till busshållplats Risbrinksgatan där buss 5, 10 eller 13 kan ta dig tillbaka till resecentrum på ca 10 minuter.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *