Bästa färdiga picknickmaten som du hittar i butiken

Dela gärna på:

Vi älskar picknickar och att vara spontana. När vädret är fint så vill vi ofta inte stå i köket och laga mat. Lika så om vi gör något spontant efter jobbet. Här kommer våra tips på färdigmat och råvaror som du kan köpa i affären på väg ut till picknicken.

Till en picknick bör du ta med dig en buffé av enklare maträtter och snacks. Det du lätt köper i butiken är bröd med smaksatt mjukost eller röra, färdigkokta majskolvar, frukt som äpple, banan och apelsin, grillad kyckling eller revbensspjäll samt torkad frukt och nötter. Tanken är inte att köpa av allt utan det du är sugen på för att få lite variation.

Det som oftast förstör en spontan picknick är när maten blir svår att dela på och äta. Det är därför viktigt att anpassa det du köper till vad du har att äta med och på. Men avsett vad du har med dig så går det att hitta färdig picknickmat som går bra att dela och äta på, det som krävs är tanke och fantasi.

Det är aldrig långt till ett bra picknickställe, som järnvägsparken i Norrköping

Bröd med tillbehör

Bröd är en bra bas till en picknik. Vi rekommenderar framförallt baguetter för den knapriga skorpan gör att det är lätt att bryta baguetten och dippa den i tillbehören. På så sätt behöver du ingen kniv, sked eller andra tillbehör.

Om du inte gillar baguetter så är orientaliska plattbröd ett bra alternativ. De är ofta lätta att riva i lagom stora bitar och det går att ta annan mat med dem genom att ”nypa” med brödet. Så lätt att dela på och hygieniskt att ta med.

Det enklaste tillbehöret är smaksatt färskost. Det är lätt att hantera och smakar bra utan fler tillbehör. Om butiken inte har någon smak som passar dig så håll utkik efter andra röror eller smaksatt crème fraiche.

Färdig skivad ost är också ett bra alternativ. Det finns ofta mindre förpackningar som passar par eller mindre familjer. Det kan däremot bli lite torrt med bara ost på så det kan vara bra med något mer tillbehör. Om du köper till smör eller mjukost, så tänk på att du behöver en kniv eller liknande för att kunna bre det på mackan innan du lägger på osten.

Juice och smoothies

Dricka är viktigt när du är ute. Om du inte har med muggar så finns det ofta juice och smoothies i portionsförpackningar i de flesta butikerna. Har du med dig glas eller muggar så kan du spara någon krona på att köpa större förpackningar.

Om det är varmt så tänk på att köpa vatten om du inte redan har packat med det.

Ost och kex

Det är väldigt mysigt att mumsa i sig ost och kex på en filt i det gröna. Oftast räcker det med enkla Saltiner och en ost eller två. Tänk på att köpa ostar som är lätta att servera ute med det du har med dig.

Om du inte har med kniv så bör osten antingen vara så mjuk att den går att ta med kexet, eller så hård att den går att bryta för hand.

Frukt

Bra frukter som är vanliga och lätta att dela är vindruvor, banan och apelsin.

Om du har med en kniv så är äpplen och päron också bra. De passar dessutom bra till ädelost och jordnötssmör.

Enligt Livsmedelsverket ska nivåerna av besprutningsmedel ligga under gränsvärdet på frukt och grönt som säljs i butik. Men det kan vara bra att skölja frukten för att ta bort smuts och mikroorganismer.

Tacochips med tillbehör

Taco hyllorna har ofta mycket som är lätt att ta med sig direkt till picknicken. Kombinera gärna olika chips med tomatsalsa eller färdig ostsås.

Plocksallad

Idag är det vanligt med en salladsbar i butiker. Det kan vara utmärkt för en picknick. Är ni två eller tre så kan kanske varje person plocka sin egen sallad som ni sedan kombinerar med annat i den här listan.

Ett annat alternativ är att plocka ihop en sallad som alla delar på. Men tänk då på att det ska gå att servera den ute på picknicken med det ni har med er.

Salladsbarerna har ofta färdiga blandningar som pico de gallo, eller röror som hummus. De passar ofta bra direkt med bröd, kex eller tacochips.

Grönsaker och dipp

Om du har möjlighet att skära upp grönsakerna så är grönsaker med dipp en utmärkt idé. Bra grönsaker är gurka, paprika och morot. Som dipp fungerar smaksatt färskost eller crème fraiche.

Har du inte kniv med dig så håll utkik efter snacksgurkor och morötter. Sen går det att bryta gurka och morötter för att få lite grönt på picknicken.

Minitomater är också utmärkta grönsaker för en spontan picknick.

Färdiga mackor och wraps

Färdiga wraps och baguetter kan vara bra för att göra saker enkelt. Tänk bara på att om det ska vara en del av en picknickbuffé så mör de vara små eller gå bra att dela på.

Bullar och kakor

Det finns ofta gott om kakor att välja på i lagom förpackningar. Om ni vill ha lite mindre bullar som en del av en buffé så finns de ofta i frysdisken och de borde hinna tina innan det är dags för bull-delen av picknicken.

Kallskuret

Enklaste möjliga kallskurna är vanlig skinka och salami. De är färdigskivat och lätt att kombinera med andra saker. Med lite skivad ost för du lätt snygga skinkrullar utan krångel.

Potatissallad, hummus och röror

Potatissallad är billigt och mättande. Tänk bara på hur ni ska kunna äta det.

Håll utkik efter hummus av olika sorter, eller andra färdiga röror. De är ofta mättande och lätta att äta med bröd eller kex.

Nötter och snacks

Lite nötter kan vara gott och är rätt mättande. Det finns ofta olika blandningar av nötter och torkad frukt att köpa.

Chips, ostbågar och annat snacks går också lätt att göra till en del av picknicken utan att krångla till det.

Oliver och tapas

Oliver är lätta att äta som de är och passar bra med mycket i den här listan. Det är bara att hälla av vätskan och lägga dem på något som ni kan ta från. Har ni tandpetare så servera gärna med det.

Tapas hyllan har ofta oliver, ost skinka och mycket annat som är klart för att äta. Tänk bara på att ni ska kunna äta det med fingrarna om ni inte har med bestick m.m.

Smågodis

För något sått så är plockgodis bra, så alla får det de vill ha. Men en chokladkaka är också lätt att dela på och finns i alla möjliga smaker och prisklasser.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *